Aktualności
Home » Aktualności
Godziny otwarcia:
Od poniedziałku do piątku 9 -17 (czynny tylko sklep)
Sobota 12 – 21
Niedziela 12 – 20
W weekendy zapraszamy na pyszne jedzonko w towarzystwie wyśmienitego piwa 🙂
Jest medal!
Krótka relacja z Piwowarów.
Opublikowany 07.04.2016
W dniach 1-2 kwietnia w Łodzi odbyły się targi piw regionalnych – Piwowary.
Bardzo ciekawe targi, udane, dużo wystawców i dużo świetnego piwa.
Oczywiście nie zabrakło piwa w butelkach:
a także piwa z kranu, na zdjęciu Łowickie Owsiane
Nasz piwowar brał udział w panelu dyskusyjnym, którego przewodnim hasłem było „dobre piwo”.
Drugiego dnia targów, Rafał poprowadził wykład: Od piwowara domowego do piwowara we własnym browarze.
I na koniec ciekawy wywiad jaki udzieliliśmy dla Radia Ziemi Wieluńskiej:
http://www.radiozw.com.pl/index.php?page=news&id=20237
Promujący film z Vieniem i naszym piwowarem.
https://web.facebook.com/vienioetos/videos/1244052058956026/
PUB Browaru Bednary 🙂
Opublikowany 20.03.2016
Tak, tak, nie samym piwem człowiek żyje 😉 w naszym pubie, skromne, ale smaczne menu już jest 🙂
Ps. Tak, tak grillowana kiełbasa i frytki też 🙂
Kolejna kooperacja, ale jaka!! 😉
Opublikowany 14.03.2016
HORE CASCADIAN DARK ALE warzone z Vieniem
premiera piwa i albumu HORE już w piątek 18go w Planie B
Festiwal w Monachium
Opublikowany 14.03.2016
W ostatni weekend lutego, Stoutopia, a także nasze wspólne piwo z browarem Gzub, Black Yeti obecne były na festiwalu w Monachium. Stoutopia i Black Yeti na równi były wymieniane jako najlepsze piwa festiwalu. To po Expo kolejny raz gdy Niemcy z nami przegrali 🙂
geÆÕ FÙÉ©bIùñJlp-"ôïæ8û;¨ûÎ*Z}Uåk]>-:(¸¤óE? 4ëL1º.6h2Iócn1ØÅÞ-½Ó1 ¾á,À|[Uó,×Íñz×RI_`Ô9·K`ú:ÑxÄàZÐù¾o±íM)"(ÖTen¸¡*ÔdýØÌr²!+ôÓÿÖÙ8õN[0ѯÙ[ÃEVáVÉj¸U¢rA[(JoM5(¾xÚ«-å´{IÕêDsZHTÐ
¸ACþËm°ÊævgþPéÀ
n¾*îMNUs/}ekSóÞ¦ °4Ê%Í%Ço|!¬ çâT$×ÒVT¹Y-±Fj¶Sÿ×$D8`¦±j2ÎÑBtä~Y8VîLei±;f=¶RÜ+KN²jÑ8ABÒð¯÷1ãwf=á¾Iiyg×&iX ¥%b@÷÷9BÂÖíñD(JGs%,ó¿}¦yrêêÚB³(6pXÒ£rN1»Çgó^±y¸¿Yå’#ÇâiQáw*UIWWs«zÆ9r2×b£sµrðâGå+Øí¡Ç(´{´ÝýuÒ TüE¨©¥&¹°¸]CÓK¦7r¹$1½A?T¦%°ºáê6áµ¥Ñ~[AèNüxõ% R´þÌL×"9/- ¿¤¨;@#/ß³8[wkå åo5Iâð¿!AÜÇ%ây.%mI|qxMé/iJÂêÐÈ+Ð|U¿ìò@°">SòÆ«,5ImgV%¢5ê+Ô|²9%A#eîùz4·*¦îsårN<òâ-º5±jÓçáÏÃ&ÚMÈs*~ÒìFnÁ±n4óÏÎ{³%¶¥!ø®fæà*od-_ù9d%#y.doøAÏÖùq,=ô¥û·?Ó)ê¥BGÛ$ÖËS,¢å3²¢Ý©ÀØÿÿÐzæSè<¤ÚÅÔJ!9'1-È¥µÉ4NH1!i94-'¥÷²@·(]¸Ê´h«öMj¤Wö[ùOÙ«/Hùz«ªÊÀñ¨ë°æj|Fû4Ê2Ry¯Xe·oSâ5*KPíø`.TiþXj¦ÛX¼»Rb·H´=Ô«@Ù*LñÞÙ¡ëZ£§Få#´§ÐY%>õ¿Í_õpxÅ áwë¯CÒ2ÃÈQ$NeÔZ]©ùa_á92ÊhøèvcùöM<.oA»Ó´¼2äųÖGo%Bw¢®w¡ÊË` g"j|NVÜjqdÿÿÑSNÔ¨9ûåâN!%Ð/»á]e:é¶ìÙ/<À·.ÈdÁCE¶É%iaVÉ!ùÊæ[[Ý&ê&$ÔôeAâàp¤&Ë|n JÇ¢§#öííËù8U---¢ÐÄÏÜ:|dxÔ1µá´«ÌÓZi±Ê¯ÈA4r²yQXWc¾DÉ`AJµè#µbeDGwhÚµ¬C2-´Á4KM|1nhKqØïZÓ,RdVw+¤ÑO¬µä¨rÐlFNöj¤§ÎsGõøMV0¼Kämi/X`xµ (ª¤Jñü0¥ ÿ¿§è¨£Å~òé.¸½SÄquìXÔ|"Ó@]mæÅÀôþ:õ4ð r!ɦ^#ÝÍqÐ"úVÈ6çï9 àSû-Vkxm¡æSsScÄf|äÌ"¯w-ݶW3&Í'0§~¤$p¡£)+ám´¶¯äéù¥Î= W{yC@ö#ÞÀ¢c²òlÓ(´Ö.m¥QR²Á]ó2Wõd¬±¤5ÿ¦º2ÅæKy/ª$GéÓu-?o/GW³1±«áËö²BH¥uòíø´X$º²pàå!QÖ´ð®6®Lõäc-Ý¿IA{F+jù?L
H¿Öí¨f4iÞÀm²%4Ò¼µå«qÉ.å»Ú©Ò$½ö'"K1&WåÏÑv·i>iOOÖøYiÜ9»×;ÌOÄ9OEãðÿÉ-,r¹%¥j1^»*=ó7@.n^Ñ3±OOÒîý=êämÆ&ó¥e¸hÇê¾WóÏã¿#.ü¸B,¦c·’j|ªp¡8ó4ôSÇ|ªh,pLeÛ LBQ|vÄåR.DBFß+¶ÊiN(ÿÓÚ_åÿææÐB¦Êê¿
k¨È2{?Ë«Äânµx¼U º0ÌÙZvmn¾µäúkGe@£ocKO½¶H /üh~"f tg~
À Lµð@Ëçí*¼l´ßPu¨·âÙ`Åh÷}’»³WzY%VÅIÞaãÄ6CQÄ-ßH²D|_¯,ánJ/´KÍG_´VW"_Ú.Xócÿ§%"³DØ*ì£èÊÒ-gQO«JÀ)²0a"¡ô^ü[ñ}gU±ÝF(h#L¬ÔçܱÊd£$JòíÔ2M$ªì¬vuo%uÆËpak{xÁ-Äuñ§ÆÒ{ý`XedE.U·RNI=ÿ¯i¹%^êÕßíW¯ú£»L¿¼ºc(’sÔAé`J9¦N_½¼Hwäß³óoK´ù]TAAä®j+ÔýÐr ô!t·µ³hH@,ëûg*ÓFFVy2Ì@khm4,õ4O´XûSfq8/üĽ=sÐ$OR§òÿƹ¥ëw_¬$í{ ô!Áå¹§7¤êÍmå»kU?¼½Õ©ÊÉr8Y¾¿QòÕtfó á,iy&Ǹ¥~t®cÈO¦JRö µ¹qCÈñ¹J`3EÉB9ÈÌÅ´jdÿÔè¤O*wäNùÂàÛD´iéËp±>ÌI :wÁL2yæÎðXGgõ,P(zes.6l¤C·!W°HARP÷¶C¸2=Oåï5H)4âi°oeɧf0ÜOu!ôXHFû×’6CK½Ú>ýKj½I¡ü2â]#e=Ò4渺SZ;·eTZ»~¼Ã¬¹±×ßÒ°@g*¥@ËcÛÔ^±ÇW`>¾E$1Æä¬dÑëOlKZ2îËJ´½h7LÄÁn£iáLÃm§¦`öÏpT<%rëV䢦6ßùnû¬ÛIÄÌÅ©×åáH|Ëg6å)áÔ!`¡¢¡ØûàZyY,ö1°±a_`K²¸¼þõXë¾ý2¡+ÄååQyó_K±#ܱYoHxÞÙùlDÞÏN{CGáÄH¥èoôkúArÆÒæÑ Ôeµn.# r«V¼²ê7Çî/B3&Å·°ÜLªNùY^j÷å µ¿ÿÕèúT¾¬rõÿYA̧ïçµSVRÈôßör¹8zE>Ó9tØ$Ù~ :)¶Hì{
h ·*Ä/NÉSh}HÍõG6¬«/´{xäJÈlèÄÓH³ÍUàG¦Çzö"¸jÅͨ]Eª¡ÛICÁiSøIlæãÃJ¸´Mxc"-¬½_yÞÃû,ª²ä[ó,èÆ$V"8@§µ:¿2"¬L¹¹æà&L1,ʺ|wòÍ(Xí Z4Ð)]ò¼ÇeÆ,¦þ^Õ[T"9I/ @7?è£þsäLÞ]Ú¶k»µCþWÚÆi§^ç-§ÖaF
äÛ÷hyx°ûY yãT¿½ú| cmm_®Ã±öܦc£G/b~üJAù»{þowy9Óå»Fsµ<â !i^æó5?wÆÚ¹E¸ðÈbvæf×65ÔQ"7ú2©c½WDÊ^¹O¦ù¿VÓ¬cúìþ¤35E±Üö9®Ïd&ç;¡à°éL; f_kw¨Cw+2òk¶l1rpòÑ>fÿIR´Tû奥FþC@?®Jñ?ÌImnuµb@2zÐoÇUá}¢ìHê1 +=ÌD.òB/µKVFKùKɳý Õï*W6Ñ5ÊݳƼ¾#ÓÀd?Or³x@çêþ²ÕäRÉr㳨CPÊ%Ú¢çÇÙì ïÈy©êZýÍ"¶rRWÍg ¾®ó±á¨oo^inAbiV=l±báÇësåÿ×è ÂêÕâñ0 Û¶XâÂá»õ¬o$åEU"ÀS·ÃAã׫ïMü³0:+.á$j5ßqN²&êîÚ(@d«ZÛ -üHXõ½>[ÏBKK"´W®FÙ î-á{¤yffè¼@2-°¡üµ±èÍ3ÿ½ Èõþi/Ör¢ÊNͤ¬NYò§ßâ¦ÜqIæÑ $5{H
Browar w drodze ewolucji 😉
Opublikowany 14.03.2016
Ruszamy z dachem 🙂
Wspólne warzenie
Opublikowany 14.03.2016
Kolejna kooperacja tym razem z Same Krafty – multitap/Latający Rosomak. Nad browarem unosi się zapach wędzonki 🙂
Drugie urodziny Browaru
Opublikowany 14.03.2016
Zobaczcie relacje Docenta z okazji premiery naszego kooperacyjnego piwa i urodzin
Gzuby w Browarze Bednary
Opublikowany 15.01.2016
Wspólnie piwo to Double Chocolate Stout z laktozą oraz solą himalajską. Premierę przewidujemy na koniec lutego.
Sketch i Browar Bednary łączą siły
Opublikowany 14.01.2016
Wspólne warzenie Kumkwat Ale
Sketch i Docent w Browarze Bednary
Opublikowany 14.01.2016
Docent z PolskieMinibrowary.pl wraz z Łukaszem z warszawskiego Sketcha oraz Rafałem z Browaru Bednary przeprowadza ślepy test torfowych stoutów z Bednar:
– Saint Stanislav RIS 22° niepasteryzowany
– Saint Stanislav RIS 22° pasteryzowany
– Stoutopia 18° extra stout smoked edition
Czas na podsumowanie roku, plany i prognozy
Opublikowany 14.01.2016
W mijającym roku uwarzyliśmy 33 premierowe piwa, i większość premier roku poprzedniego powtórzyliśmy, bo przecież nie samymi nowościami człowiek żyje 🙂
Oto lista nowych piw uwarzonych w roku 2015:
1. Holy Grale (APA)
2. Stoutopia (FES)
3. APA potion #1
4. APA potion #2
5. APA potion #3
6. APA potion #4
7. American Wheat potion #1
8. American Wheat potion #2
9. Hefeweizen potion #1
10. Hefeweizen potion #2
11. Hefeweizen potion #3
12.Saint Satanisław (kooperacja:Centrala Piwna) (RIS)
13. Bosy Antek (Rogenbier)
14. Sweet Boy (Milk Stout)
15. Cytron (APA, single hop, single malt)
16. Igraszki Palczatki (kooperacja: Piwna Stopa) ( z trawą cytrynową)
17. We Will Hop You (kooperacja: JabeerWocky)(Pale Ale Single Hop)
18. Ale Ciacho special edition
19. Osteroida special edition (papryczki + sól morska)
20. Yeti
21. AIPA potion #1
22. AIPA potion #2
23. Bonifacy
24. Filemon
25. Hop Artifact
26. Ale Siekiera
27. Orange Machine
28. Kostamera
29. Thor (kooperacja: Jan Olbracht)
30. Kakarotto vs Simcoe
31. Czarny Karzeł
32. Stoutopia smoked edition (premiera, styczeń 2016)
33. Ambergris smoked (premiera, styczeń 2016)
W 2014 było 18 nowości, jest spory progres 🙂
Mijający rok z perspektywy producenta jak i klienta oceniamy jako bardzo ciekawy.Odbyło się wiele bardzo fajnych festiwali, przybyło dużo nowych miejsc z piwem, multitapy, puby. Powstało kilka nowych browarów i sporo inicjatyw kontraktowych. Kilka browarów kontraktowych, a i z tego co nam wiadomo, przynajmniej jeden browar rzemieślniczy zaprzestały swojej działalności. Spowodowane jest to dużą konkurencja na rynku piwa, która powinna cieszyć konsumentów, tanie piwa będą jeszcze tańsze i gorsze, ale nie o smak w tym wypadku chodzi, a piwa rzemieślnicze będą jeszcze lepsze, ale kto wie czy nie droższe. Rynek chmielu na świecie nie nadąża za zmianami, a w Polsce dalej kuleje 😉
Nasze plany na 2016, to zakończenie rozbudowy i usprawnienie rozlewu, BeerGun może w końcu odłożymy na kołek, zobaczymy 🙂 Nie nastawiamy się na bardzo duże zwiększenie produkcji, a jedynie na jej zoptymalizowanie, tak by nasi stali odbiorcy otrzymywali piwo regularnie. Planujemy powiększyć chmielnik, o jedną dobrze znaną nowofalową odmianę. Dziesięć nowych sadzonek już mamy 🙂
Co do naszych przewidywań piwnych i okołopiwnych to rynek będzie się zmieniać, zarówno ze względu na coraz bardziej dojrzałych konsumentów jak i ze względu na same browary rzemieślnicze, które z miesiąca na miesiąc warzą coraz lepsze i bardziej powtarzalne piwa. Rynek będzie bardziej wymagający i powoli stanie się bardziej zregionalizowany, co powinno cieszyć browary, które zawsze chciały sprzedawać wokół komina 🙂 Dalej będą powstawać nowe inicjatywy kontraktowe i nowe browary zarówno rzemieślnicze jak i restauracyjne. Z drugiej strony już nie kilka, a kilkanaście browarów może zakończyć działalność w roku 2016.
Co do samych piw, należy spodziewać się dalszego rozwoju sceny mocnego chmielenia nowofalowymi chmielami. Wbrew większości piwnych „analityków” stwierdzamy, że piwa kwaśne nie zdobędą dużej popularności w kraju,a przy piwach wędzonych zostawiamy duuuży znak zapytania, wszystko zależy od Was.
A i jeszcze spodziewamy się, że ciemna strona mocy zyska na sile. Stouty i portery powoli będą dostrzegane przez większą liczbę piwoszy.
Szczęśliwego Nowego Roku, dużo dobrego piwa
Rozbudowa Browaru
Opublikowany 14.01.2016
Browar w drodze ewolucji zaczyna pączkowanie.
Poznańskie Targi Piwne 2015
Opublikowany 27.11.2015
Poznańskie Targi Piwne i nasz krótki film 🙂
Nie ze wszystkimi udało się przebić piątkę, ani wszystkich piw spróbować, może w przyszłym roku 😉
Golden Beer Poland 2015
Opublikowany 09.11.2015
Trzecia odsłona jedynego w Polsce profesjonalnego konkursu piwa Golden Beer Poland już za nami!
Do oceny stanęło 154 piwa, a więc ponad 50% więcej niż w poprzedniej edycji. Piwa ocenił skład 16 sędziów, z których połowa profesjonalnie zajmuje się oceną piwa w panelach sensorycznych w dużych browarach, a druga połowa to eksperci i degustatorzy z mniejszych, regionalnych i rzemieślniczych browarów oraz sędziowie niezależni, certyfikowani przez PSPD. Oceniane były parametry piwa: wygląd, smak, aromat, goryczka oraz wrażenia ogólne. Jest to konkurs zadedykowany polskim wytwórcom piwa, którzy komercyjnie oferują piwo na naszym rynku. Mogą w nim startować wszystkie browary niezależnie od wielkości. Nie ma w nim przegranych, ponieważ upubliczniane są jedynie pierwsze trzy miejsca.
OSTEROIDA z papryczkami i solą morską zdobyła 3 miejsce podczas tegorocznej edycji konkursu w kategorii Piwa Specjalne
Rozbudowa Browaru
Opublikowany 09.11.2015
Jesienią zaczęliśmy rozbudowę browaru, w celu zwiększenia powierzchni magazynowej i mocy produkcyjnych:)
Warszawski Festiwal Piwa
Opublikowany 05.11.2015
Festiwal już za nami. Bardzo wysoka frekwencja z roku na rok jest coraz lepiej. Warszawski Stadion Legii jest chyba najlepszym miejscem do tego typu imprez. Pozdrowienia dla Chmielarni i całej załogi dzięki, której mieliśmy możliwość zaprezentowania naszych piw.
Osteroida – wielki powrót, z paryką i solą morską
Yeti – multi malt pale ale, to piwo które tak mogłoby smakować gdyby nasz browar stał na szczycie Mount Everest’u. Inspirowane nepalskim napitkiem Raksi
Stoutopia – wyjątkowy stout leżakowany z płatkami dębowymi, macerowanymi w 6-letnim bourbonie. 18 BLG zapewnia doznania smakowe na poziomie bardziej kojarzącym się z RISem, mimo, że to Foreign Extra Stout
Chmielobranie z PolishHops
Opublikowany 14.09.2015
W sobotę 12.09.2015 piwowarzy z Browaru Bednary dzięki uprzejmości Pawła Piłata z PolishHops wzięli udział w pierwszej edycji chmielobrania.
Odwiedziła nas telewizja 🙂
Opublikowany 27.05.2015
Lądowanie tanku w Bednarach 😉
Opublikowany 21.04.2015
Trzymaliście kciuki i jest. W maju pewnie będzie już w nim piwko, ale najpierw jeszcze papierologia 🙁
Warszawski Festiwal Piwa
Opublikowany 21.04.2015
Na Warszawskim Festiwalu Piwa będą do spróbowania trzy nasze piwa na dwóch kranach 😉 A do tego butelki: Hop Artifact, Polish Stout i Ale Siekiera. Podpowiemy, że kota Schrödingera musicie szukać na stanowisku Chmielarnia Multitap bo to właśnie tam zacna ekipa poleje nasze piwko, a w sobotę kto wie, może ktoś z nas stanie za kranami, ale najpierw będziemy musieli spróbować wszystkich piw, do zobaczenia 😉
Targi Piw Regionalnych Piwowary!
Opublikowany 21.04.2015
W niedzielę 12 kwietnia skończyły się Targi Piw Regionalnych Piwowary w Łodzi, impreza z potencjałem jeszcze nie wykorzystanym, ale po to tam między innymi byliśmy 🙂 Ciekawe spostrzeżenie jest takie, że Łódź preferuje ciemne piwa, w sobotę skończyło nam się premierowe piwko Hop Artifact przewidziane na imprezę;) Poniżej wpis i zdjęcia ze Smaki Piwa, pozdrawiamy,
Przygotowanie przy-browarnianego chmielnika!
Opublikowany 26.03.2015
W tym sezonie postanowiliśmy Wam pokazać jak wygląda uprawa chmielu. Filmy będą publikowane na bieżąco, zdążycie z pracami przy swoich chmielnikach.
Jeśli jeszcze nie zaczęliście uprawy własnego chmielu, a macie ochotę, to jest to najlepszy czas by poszperać w internecie i zamówić sztorby lub sadzonki.
Przygotowanie gleby. Przed posadzeniem naszych sadzonek, chmielu musimy zadbać o przygotowanie podłoża, nie koniecznie w taki sposób jak na filmie, wystarczą: szpadel i grabki, ważne żeby ziemię odpowiednio spulchnić, to zapewni roślinom szybki start 🙂
Tłusty, dymiony czwartek w Samych Kraftach!
Opublikowany 16.02.2015
Dymiony czwartek w Same Krafty – multitap. Był dym, Łowickie Smoked Pale Ale i wiele innych ciekawych piw i ludzi. Szersza relacja Docenta z wydarzenia tutaj.
Rafał Łopusiński opowiada Docentowi o ciemnych i wędzonych piwach z Browaru Bednary.
Piwne Opowieści 4: Browar Bednary – od małych do dużych garów
Opublikowany 06.02.2015
Podczas czwartej edycji Piwnych opowieści w Jedna Trzecia – beer bar Rafał Łopusiński, właściciel i piwowar Browaru Bednary opowiadał o historii browaru oraz o tym w jaki sposób połączyć pasję z biznesem. W trakcie spotkania serwowana była m.in druga warka Osteroidy – ostrygowego stoutu z Bednar. Poniżej rozmowa Docenta i Masona (Polskie Minibrowary, Hoppy-News.com) z Piwowarem z Browaru Bednary oraz ślepy test Polskich ostrygowych stout-ów.
Prezentacja: Browar Bednary – od małych do dużych garów tutaj.
Podsumowanie roku 2014
Opublikowany 27.12.2014
Przygotowaliśmy dla Was małe podsumowanie roku, ciekawych zapraszamy do lektury.
Podsumowanie roku 2014 – 18 piw w 15 krokach piwnego tańca.
1. Piwo Łowickie Pale Ale (American Pale Ale, pierwsze nasze piwo, nieustannie przy każdej nowej warce szukamy ideału)
2. Piwo Łowickie Stout (Foreign Extra Stout, pierwszy komercyjnie uwarzony w Polsce)
3. Piwo Łowickie Amber Ale (American Amber Ale)
4. Piwo Łowickie Oatmeal Ale (pierwsze jasne, owsiane komercyjnie uwarzone w Polsce)
5. Ale Ciacho! (Specialty Ale, piwna interpretacja szarlotki, powstało w odpowiedzi na piwa dyniowe które jak wiadomo mają więcej wspólnego z przyprawami do ciasta dyniowego niż z samą dynią, Polacy swoje ciasta mają 🙂
6. Piwo Łowickie AIPA (American India Pale Ale)
7. Ambergris (American Brown Ale, próba interpretacji książki: Miasto Szaleńców i Świętych)
8. Ale Jedenastka (Golden Ale, piwo uwarzone specjalnie na mistrzostwa świata w piłce nożnej)
9. O rzesz ku… (Orzechowe Brown Ale, piwo które zajęło II miejsce na Beer Geek Madness )
10. Witmistrz Waldemar Pitala (Witbier)
11. Osteroida (pierwszy w Polsce ostrygowy stout)
12. Kakarotto vs Sorachi Ace (Kakarotto czyli Son Goku to dla nas chmiel cascade, wojownik piwnej rewolucji. Piwa z tej serii to Duble Hop, gdzie zawsze jednym z chmieli jest cascade )
13. Piwo Łowickie Polish Stout (polskie słody, polskie chmiele)
14. Kakarotto vs Wet Hop (w tym piwie został wykorzystany świeży chmiel z naszej małej plantacji)
15. SIMC 0724130 (polskie ale z niesłodowanym jęczmieniem, SIMC to system identyfikatorów i nazw miejscowości, a numer jest przyporządkowany miejscowości Borów gdzie zaopatrzyliśmy się w niesłodowany jęczmień browarniany )
16. Piwo Łowickie Smoked Pale Ale (w piwie wykorzystany jest słód, wędzony na drewnie bukowym.)
17. Neurogeneza (American Stout, nazwa znaczy tyle co powstawanie nowych neuronów, piwowar cały rok męczył histologię i coś tam w głowie zostało 🙂
18. Kwerulant (PA, Kwerulant to określenie kłótnika, pierwszy raz spotkaliśmy się z tym słowem w książce Witkacego: „Niemyte Dusze” )
Podsumowując 18 różnych piw w 15 stylach: American Pale Ale, Foreign Extra Stout, American Amber Ale,Oatmeal Pale Ale, Specialty Ale, American India Pale Ale, American Brown Ale, Nuggett Brown Ale, Witbier, Oyster Stout, American Stout, Polish Stout, Smoked Pale Ale, Golden Ale, Pale Ale.
Festiwale na których można było nas spotkać i nasze piwo wypić : Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa, Krakowski Festiwal Piwa, Festiwal Piw Rzemieślniczych, Beer Geek Madness, Warszawski Festiwal Piwa, Off Beer Łódzki Festiwal Piwa.
Rok 2014
Mijający rok zarówno z perspektywy producenta jak i klientów oceniamy dobrze. Są rzeczy, które zdołaliśmy już poprawić, parę czeka rozwój i kosmetyczne zmiany. Nauczyliśmy się bardzo dużo i wiemy, że uczyć będziemy się cały czas. Obserwowaliśmy co robią nasi koledzy, ale staraliśmy się inspirować głównie poczynaniami zza oceanu i piwną, choć nie zawsze literaturą. Udało nam się otworzyć pub w browarze, gdzie co weekend można napić się naszych najnowszych piw. Codziennie otwarty jest sklep firmowy, w którym niedługo poza samym piwem zaopatrzyć się będzie można w nasze gadżety, jak chociażby szkło czy koszulka.
Co do zmian w otoczeniu to pojawiły się nowe browary rzemieślnicze i przynajmniej dwa razy więcej nowych inicjatyw kontraktowych. Cieszy nieustanny rozwój piwnej sceny jak i powiększająca się liczba osób zainteresowanych piwną kulturą. Błękitny ocean powoli zapełnia się małymi rekinkami co może zwiastować trudności dla nowych browarów w przyszłym roku. Wszystko zależy jednak od klimatu, który być może spowoduje topnienie piwnych lodowców, tym samym zwiększając zasięg piwnego oceanu 🙂
Wzięliśmy udział w dwóch konkursach. Jednym z nich był konkurs na najlepszą etykietę podczas Wrocławskiego Festiwalu Piwnego, drugi na najlepsze piwo podczas Beer Geek Madnes. Odpowiednio, zajęliśmy I i II miejsce.
Rok 2015, plany i piwne przewidywania, około piwne również.
Będziemy z pewnością warzyć nowe piwa, te nastawione na wysoką pijalność i te bardziej wymagające dla doświadczonych piwoszy. Powrócimy też do dotychczasowych projektów, niektóre ulegną małym zmianom.
Pojawimy się z pewnością na kilku festiwalach, będą nowe okazje do spotkania.
Plany dotyczące browaru to małe udoskonalenia i małe zakupy pozwalające dalej nam się rozwijać.
Nadchodzący rok w naszej ocenie to rok pracy, realizacji zaplanowanych działań i działań związanych z jeszcze nieznanymi wyzwaniami.
Warszawski Festiwal Piwa
Opublikowany 2014/10/13
W dniach 10-12 października odbył się pierwszy Warszawski Festiwal Piwa. Stolica w końcu doczekała się festiwalu na którym można było zapoznać z ofertą polskiego piwowarstwa rzemieślniczego. Poniżej film na którym można zobaczyć stoiska wszystkich obecnych browarów.
Beer Geek Madness
Opublikowano 2014/08/31
Jedna z najciekawszych piwnych imprez roku 2014. Można było spotkać ludzi z najciekawszych polskich browarów rzemieślniczych i kontraktowych. Piwo Browaru Bednary uwarzone w kooperacji z kontraktowym browarem Piwoteka Narodowa głosem piwoszy zajęło II miejsce. Było to piwo uwarzone specjalnie na tą właśnie imprezę, zniewalające aromatem, orzechowe Brown Ale.
Stout Ostrygowy
Opublikowano 2014/25/08
15 sierpnia 2014 roku odbyła się premiera piwa ostrygowego, Oyster Stoutu. Pierwszy raz w Polsce, browar podjął się uwarzenia tego wykwintnego trunku. Piwo zebrało same pochlebne recenzje, a informacja dzięki min. Gazecie Wyborczej dotarła do wielu osób dotąd nie interesujących się piwem z browarów rzemieślniczych, nie znających go wcale.
Śladami łowickich browarów
Opublikowano 2014/07/22
W niedzielę odbyła się niesamowita wycieczka śladami łowickich browarów. Browar Bednary był współorganizatorem tej wycieczki razem z doświadczonym przewodnikiem Piotrem Tomczykiem, który zabrał zwiedzających w podróż do przeszłości, gdy Łowicz był krainą piwem i miodem płynącą. Browary, knajpki, pijalnie z lokalnym piwem, miasto tętniło życiem…
Biegiem Po Piwo!
Opublikowano 2014/07/07
5 lipca, upalna sobota podczas której odbył się bieg po piwo z Piwoteki Narodowej w Łodzi do Browaru Bednary. Trasa liczyła ponad 70 km.
II Festiwal Piw Rzemieślniczych
Opublikowano 2014/06/29
28-29 czerwca Browar Bednary w gronie browarów rzemieślniczych z Polski, Holandii, Niemiec i Czech, zaprezentował swoje trzy najnowsze piwa: Piwo Łowickie AIPA, Ale Ciacho i Oatmeal Pale Ale, wszystkie piwa zostały bardzo dobrze przyjęte. Festiwal odbył się w Annopolu i w przeciwieństwie do dwóch ostatnich w Krakowie i we Wrocławiu miał bardzo kameralny charakter, co pozwoliło na spokojną rozmowę z wieloma piwoszami i nie tylko.
Krakowski Festiwal Piwa
Opublikowany 2014/05/25
23-25 maja wzięliśmy udział w Krakowskim Festiwalu Piwa. Pierwszy raz z własnym stoiskiem. Piwo Łowickie ciszyło się ogromnym zainteresowaniem, w tym największym owsiane Oatmeal Pale Ale, pierwsze tego typu uwarzone piwo w Polsce, które od tej pory systematycznie powtarzamy.
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
Opublikowany 2014/05/14
9-11 maja odbył się Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa na esplanadzie Stadionu Wrocław,gdzie można było spróbować piw z małych (w tym Piwa Łowickiego) i średnich browarów. Festiwal zgromadził ponad 60 tys. osób.
Podczas festiwalu zostały ogłoszone wyniki I konkursu etykiet piw komercyjnych i etykieta Piwa Łowickiego Pale Ale, zajęła I miejsce!
Piwo Łowickie Oatmeal Pale Ale
Opublikowany 2014/04/07
Czwartego kwietnia w Piwotece Narodowej.
Podczas Łódzkiego Festiwalu Piwa, odbyła
się premiera nowego Piwa Łowickiego,
w stylu Oatmeal Pale Ale.
Pierwszy raz tego typu piwo
zostało uwarzone przez polski browar.
Pozytywne przyjęcie piwa przez łódzkich
piwoszy spowodowało, że piwo trafi do stałej oferty.
Offbeer – Łódzki Festiwal Piwa
Opublikowany 2014/03/31
W Niedzielę, Łódzki Festiwal Piwa, zawitał do Bednar.
Poza samym zwiedzaniem browaru, była możliwość porozmawiania
z piwowarem, kupna piwa na wynos, a także skosztowania
na miejscu wszystkich dotychczasowych piw.
Premiera Piwa Łowickiego
Opublikowany 2014/02/09
Wczoraj Piwo Łowickie pierwszy raz pojawiło się w
sprzedaży. Oficjalna premiera piwa odbyła się w jednym
z najbardziej znanych multitapów w Warszawie „Kufle i Kapsle”.
Równo o godzinie 19 piwo zostało podpięte do kranu, rozpoczynając
tym samym nowy rozdział Browaru Bednary.
TVP Łódź
Opublikowany 2013/10/18
Dzisiaj w telewizji regionalnej TVP Łódź pojawiła się informacja
o Browarze Bednary, w reportażu „Nie tylko ryby„.
Fragment dotyczący tylko Browaru Bednary w dalszej części wpisu.
Artykuł w lokalnym tygodniku
Opublikowany 2013/08/08
W dniu dzisiejszym w Nowym Łowiczaninie pojawił się obszerny artykuł, oraz wywiad
na temat Browaru Bednary.
Fragment artykułu jest dostępny na stronie internetowej gazety.
Wywiad dla lokalnego portalu
Opublikowany 2013/07/06
Na stronie lokalnego portalu lowicz24.eu można obejrzeć
wywiad z inwestorem i głównym pomysłodawcą przedsięwzięcia.
W filmie kilka szczegółów dotyczących Browaru Bednary.
Napisali o nas
Opublikowany 2013/05/25
Na stronie internetowej www.Browar.biz, jednego z największych portali zrzeszającym miłośników piwa,
pojawił się artykuł o Browarze Bednary:
http://www.browar.biz/news.php?id=643
Tekst publikacji jest również dostępny poniżej:
„Kolejny piwowar domowy buduje swój browar
W Bednarach pod Łowiczem od pół roku trwa budowa minibrowaru rzemieślniczego. Jest to kolejne w Polsce przedsięwzięcie, za którego realizacją stoi piwowar domowy.
Pod koniec listopada 2012 roku na działce przy ul. Zachodniej w Bednarach rozpoczęta została budowa minibrowaru rzemieślniczego. Wiosną 2013 roku gotowy jest już właściwie budynek w stanie surowym otwartym.
Plan inwestora zakłada zakończenie prac i montaż linii produkcyjnej w drugiej połowie 2013 roku.
Pierwsze, próbne warzenie ma odbyć się pod koniec roku, a uruchomienie produkcji i sprzedaż piwa ma rozpocząć się przed wakacjami w 2014 roku.
Przedsięwzięcie realizuje piwowar domowy Rafał Łopusiński (lopusy). Pozyskał on na swoją inwestycję dotację unijną z programu „Po Ryby”.
W związku z tym, że nie miał możliwości spożytkowania pomocy na zakup używanego sprzętu lub wykonania go we własnym zakresie zdecydował się na zakup niewielkiej, ale profesjonalnej instalacji firmy Minibrowary.pl Andrzej Gałasiewicz.
Jak nas poinformował właściciel w jego minibrowarze zostanie zainstalowana warzelnia o wybiciu 5,5 hektolitrów i cztery unitanki o pojemności 1000 litrów.
Zakład z założenia będzie małym, wiejskim browarem rzemieślniczym. Wyprodukowane piwo ma być sprzedawane w butelkach i beczkach do kilku lokali i sklepów specjalistycznych na terenie Polski. Poza tym w Bednarach, przy browarze, zaplanowano urządzenie niewielkiego pubu z wyszynkiem i sklepiku z birofiliami.
W „Browarze Bednary” ma być warzona przede wszystkim marka piwa górnej fermentacji „Piwo Łowickie”. Odwołuje się ona do XVIII wiecznych tradycji browarniczych dawnego dominium arcybiskupów gnieźnieńskich.
„Piwo Łowickie” będzie robione na bazie receptury, która stanowi interpretację własną stylu Polskie Ale. Poza „Piwem Łowickim” Rafał Łopusiński przewiduje również inne „górniaki”.
Planuje warzyć zwłaszcza trunki o rodowodzie brytyjskich tzn. np. Stout, IPA.
Chętnych śledzenia aktualności z postępu prac przy budowie browaru rzemieślniczego w Bednarach inwestor zaprasza na stronę internetową: http://www.browarbednary.pl/
oraz na profil w portalu Facebook: https://www.facebook.com/BrowarBednary
W przygotowaniu jest również strona internetowa poświęcona marce „Piwo Łowickie”: http://piwolowickie.pl/.”
źródło: Tomasz Moszczyński, Browar.biz
Budowa
Opublikowany 2013/04/15
Zapraszamy do odwiedzin naszego fanpage’a,
codzienna aktualizacja zdjęć z budowy.
Zaczynamy!
Opublikowany 2012/12/17
Pod koniec listopada 2012 roku rozpoczęliśmy budowę pierwszego browaru rzemieślniczego na terenie dawnego Księstwa Łowickiego.
Naszym pragnieniem jest przywrócenie tradycji piwowarstwa na ziemiach łowickich, której początki sięgają XVI wieku.
Zakończenie prac budowlanych oraz pierwsze warzenie planowane jest na koniec 2013 roku.